Nicolas Hauwaerts

5 essentiële supplementen voor de herfst

De herfst is een magisch seizoen met zijn kleurrijke bladeren en koele temperaturen. Maar het is ook de tijd van het jaar waarin we vatbaarder worden voor verkoudheden, griep en een lagere energie. Daarom is het belangrijk om je lichaam extra te ondersteunen met de juiste voedingssupplementen.

In dit artikel ontdek je de vijf essentiële supplementen die je immuunsysteem, slaap en energie op peil houden.

Lees verder om te leren hoe je het meeste kunt halen uit elk supplement en waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste varianten.

1. Vitamine D3

Wanneer de dagen korter worden en de zon zich minder laat zien, neemt ook onze natuurlijke aanmaak van vitamine D drastisch af. Dit is waarom een vitamine D-supplement tijdens de wintermaanden met minder zonlicht essentieel is om je immuunsysteem te ondersteunen.

Het belang van Vitamine D3:

  • Immuunsysteem: Vitamine D activeert bepaalde immuuncellen, zoals T-cellen, die cruciaal zijn voor het bestrijden van infecties. Mensen met een tekort aan vitamine D zijn gevoeliger voor luchtweginfecties.
  • Stemming en energie: Door de afname van zonlicht in de herfst ervaren veel mensen stemmingswisselingen of een seizoensgebonden depressie (winterdepressie). Vitamine D stimuleert de aanmaak van serotonine, wat helpt je humeur en energie op peil te houden.
  • Botgezondheid: Vitamine D is essentieel voor de opname van calcium, wat zorgt voor sterke botten en tanden. Dit is vooral belangrijk in de herfst en winter om blessures en valpartijen te voorkomen.

Hoe kies je de juiste dosis?

De dosering van vitamine D3 wordt vaak aangegeven in internationale eenheden (IU). Een aanbevolen dagelijkse inname tijdens de herfst en winter ligt tussen de 1000 en 3000 IU per dag. Echter oudere mensen en mensen met overgewicht hebben vaker een hogere behoefte aan Vitamine D3 dan jongere mensen of mensen met een normaal gewicht.

Het kan echter ook zijn dat je, afhankelijk van je huidtype, leefomgeving en huidige vitamine D-niveau, meer nodig hebt. Zo hebben mensen in Nederland of België meer behoefte aan een Vitamine D3 supplement dan mensen die bijvoorbeeld in Spanje wonen, dankzij de bloodstelling aan de zon.

Klik hier voor Foodie’s Vitamine D3 Boost met 3000IU en op basis van olijfolie.

2. Vitamine C

Vitamine C is misschien wel het meest bekende supplement als het gaat om het ondersteunen van je immuunsysteem, maar niet alle vormen van vitamine C zijn gelijk.

Tijdens de herfst, wanneer virussen zich snel verspreiden, kan een goed vitamine C-supplement het verschil maken.

Waarom Vitamine C Belangrijk is:

  • Immuunondersteuning: Vitamine C verhoogt de productie van witte bloedcellen, die belangrijk zijn voor het bestrijden van infecties. Het vermindert ook de duur en ernst van verkoudheden.
  • Antioxidantwerking: Vitamine C is een krachtige antioxidant die cellen beschermt tegen schade door vrije radicalen, die je immuunsysteem kunnen verzwakken.
  • Huidgezondheid: Tijdens koudere maanden kan je huid droger worden door de koude wind of door in een sterk verwarmde kamer te zitten. Vitamine C helpt bij de natuurlijke aanmaak van collageen, wat bijdraagt aan een gezonde en elastische huid.

Maar wat is nu een goed Vitamine C supplement? En waarom moet je kiezen voor PureWay-C Vitamine C supplement?

PureWay-C is een unieke, gepatenteerde vorm van vitamine C die beter wordt opgenomen door het lichaam dan gewone vitamine C. De vitamine C wordt hierbij gekoppeld aan een kleine vetmolecule die ervoor zorgt dat de vitamine C niet alleen beter wordt opgenomen, maar ook langer actief blijft in het lichaam.

Dit betekent dat je sneller de voordelen zal ervaren en het heeft bovendien extra antioxidanten die de effectiviteit vergroten en zorgen voor een langdurigere werking.

Kies daarom voor een supplement dat PureWay-C bevat om optimaal gebruik te maken van de kracht van vitamine C.

Aanbevolen dosis: een dagelijkse inname van 500-1000 mg vitamine C is voldoende om je immuunsysteem te ondersteunen. Zorg ervoor dat je kiest voor een supplement van hoge kwaliteit, zoals degene die PureWay-C bevatten, om maximale opname en effectiviteit te garanderen.

Foodie’s Vitamine C Boost bevat 60 capsules van 500 mg. Ideaal voor de mensen die of 500 mg of 1000 mg willen nemen per dag.

3. Magnesium

Magnesium is een van de meest veelzijdige mineralen in het lichaam, essentieel voor meer dan 300 biochemische processen. Het is vooral belangrijk tijdens de herfst, omdat het helpt bij ontspanning, slaap en het verlichten van stress.

Waarom Magnesium essentieel is:

  • Slaap en ontspanning: Tijdens de herfst- en wintermaanden slapen veel mensen minder goed en magnesium kan hierbij helpen. Het is een sleutelcomponent bij de aanmaak van melatonine, het hormoon dat je slaap-waakcyclus reguleert. Een tekort aan magnesium kan leiden tot slapeloosheid of een verstoorde slaap.
  • Stressvermindering: Het helpt bij het reguleren van het stresshormoon cortisol, wat essentieel is voor mentale en fysieke ontspanning tijdens de drukke herfstmaanden.
  • Spierontspanning en herstel: Magnesium is ook belangrijk voor spierontspanning en kan spierkrampen verminderen, vooral na fysieke inspanning.

Kies echter voor de juiste vorm van magnesium, want niet alle magnesiumvormen worden even goed opgenomen door het lichaam. Enkele van de beste vormen zijn:

  • Magnesiumcitraat: Zeer goed opneembaar en effectief voor het verlichten van constipatie.
  • Magnesiumglycinaat: Een vorm die heel goed opgenomen wordt door het lichaam en zachter is voor je spijsvertering. Het is zeer geschikt voor je (spier)ontspanning en slaap.
  • Magnesiummalaat: Dit is een uitstekende keuze als je op zoek bent naar energieherstel en spierherstel, vooral na inspanning.

Wil je echter meer weten over de best opneembare vormen van magnesium? Lees dan zeker dit artikel

Onze Magnesium Boost combineert deze 3 best opneembare vormen in hoge dosis zodat jij de maximale voordelen uit je magnesium supplement haalt. Daarnaast bevat het supplement Vitamine D3, B6, B9 en B12 ter ondersteuning van de opname en functie van de magnesium in het supplement.


4. Omega-3 vetzuren

Omega-3 vetzuren staan al lang bekend om hun talrijke gezondheidsvoordelen, maar niet alle bronnen van omega-3 zijn gelijk. Krill-olie, afkomstig van kleine schaaldieren uit de oceaan, biedt een superieure bron van omega-3 in vergelijking met traditionele visolie.

Waarom Omega-3 Belangrijk is:

  • Ontstekingsremmend: Omega-3 vetzuren, vooral EPA en DHA, hebben krachtige ontstekingsremmende eigenschappen. Dit is belangrijk in de herfst, wanneer ons lichaam vatbaarder is voor ontstekingen door kou en stress.
  • Hersengezondheid en stemming: Omega-3 ondersteunt de hersenfunctie en kan helpen bij het verminderen van symptomen van seizoensgebonden depressie. Vooral DHA is essentieel voor de cognitieve functie en het geheugen.
  • Hartgezondheid: Omega-3 vetzuren helpen bij het verlagen van ontstekingsmarkers in het lichaam, wat de gezondheid van het hart verbetert. Dit helpt bij het verlagen van cholesterol en bloeddruk, wat vooral belangrijk is tijdens koudere maanden wanneer mensen vaak zwaardere maaltijden nuttigen.

Waarom moet je echter kiezen voor Krill-olie in plaats van Visolie? Krill-olie biedt enkele belangrijke voordelen ten opzichte van traditionele visolie:

Betere opneembaarheid: Omega-3 uit krill-olie is gebonden aan fosfolipiden, wat ervoor zorgt dat het beter wordt opgenomen door je cellen dan omega-3 uit visolie, dat in triglyceriden voorkomt.

Antioxidantwerking: Krill-olie bevat van nature astaxanthine, een krachtige antioxidant die helpt bij het beschermen van je lichaam tegen schade door vrije radicalen.

Milieuvriendelijker: Krill is een kleine garnaalachtige diersoort die in overvloed voorkomt in de Antarctische oceaan. De vangst van krill gebeurt op duurzame wijze om overbevissing te voorkomen en het mariene ecosysteem te beschermen. In vergelijking met visolie, dat vaak wordt gewonnen uit vissoorten die overbevist kunnen raken, is krill-olie dus een milieuvriendelijker en duurzamer alternatief.

Minder nasmaak: In tegenstelling tot visolie heeft krill-olie geen onaangename vissmaak of ‘oprispingen’, wat het een prettiger supplement maakt om dagelijks in te nemen.


Bij Foodie hebben we daarom gekozen voor een omega-3 supplement op basis van Krill Olie. Ons 100% Pure Krill Oil supplement is een pure vorm van Krill Olie waarbij je door 2 capsules per dag de beste ondersteuning geeft aan je lichaam.


5. Probiotica

Een laatste voedingssupplement die zeker niet mag ontbreken in je dagelijkse routine, is een probiotica supplement. Een gezonde darmflora vormt de basis voor een sterk immuunsysteem, en probiotica kunnen helpen om deze balans te behouden, zeker tijdens de herfst.

Ons immuunsysteem wordt extra belast door de kou en virussen zoals verkoudheid en griep. Probiotica, ook wel “goede” bacteriën genoemd, spelen hierbij een belangrijke rol. Dit zijn levende micro-organismen die de natuurlijke bacteriële balans in je darmen ondersteunen. Een goed uitgebalanceerde darmflora helpt niet alleen bij het afweren van schadelijke pathogenen, maar bevordert ook een betere spijsvertering, verhoogde opname van voedingsstoffen en een verbeterde algehele gezondheid.

Hoe Probiotica je helpen:

  • Immuunsysteem: Het grootste deel van je immuunsysteem bevindt zich in je darmen. Probiotica helpen om de balans tussen goede en slechte bacteriën te behouden, wat je immuunsysteem versterkt.
  • Spijsvertering: Probiotica bevorderen een goede spijsvertering en helpen bij de opname van belangrijke voedingsstoffen, wat essentieel is voor je energieniveau.
  • Mentale gezondheid: De connectie tussen darmgezondheid en mentale gezondheid wordt steeds duidelijker. Een gezonde darmflora kan helpen bij het reguleren van stress en het verbeteren van je stemming, wat belangrijk is tijdens de sombere herfstmaanden.


Kies voor een probiotica supplement dat minimaal 5-10 miljard CFU’s (Colony Forming Units) per capsule bevat. Hoewel dit een goede basis is, geldt over het algemeen: hoe meer, hoe beter. Een hogere hoeveelheid CFU’s kan een sterkere ondersteuning bieden voor je darmflora, vooral tijdens periodes waarin je immuunsysteem extra ondersteuning nodig heeft, zoals tijdens de wintermaanden.

Daarnaast is niet alleen het aantal CFU’s belangrijk, maar ook de diversiteit van de bacteriestammen. Een goed probiotica supplement bevat een mix van verschillende bacteriestammen, omdat elke stam unieke voordelen biedt voor je darmgezondheid en immuunsysteem. Sommige stammen zijn essentieel om in een goed supplement aanwezig te zijn, zoals:

  • Lactobacillus acidophilus: Deze stam ondersteunt de algehele darmgezondheid en helpt bij het in balans houden van de bacteriën in je darmen, vooral in het dunne darmgebied.
  • Bifidobacterium lactis: Deze bacterie is vooral nuttig voor het verbeteren van de spijsvertering en helpt bij de afbraak van moeilijk verteerbare vezels in de dikke darm.
  • Lactobacillus rhamnosus: Deze stam staat bekend om zijn vermogen om het immuunsysteem te versterken en kan ook helpen bij het voorkomen van diarree, vooral na het gebruik van antibiotica.


De juiste combinatie van bacteriestammen zorgt voor een bredere ondersteuning van je darmgezondheid, omdat elke stam in een ander deel van het spijsverteringskanaal actief is en specifieke functies vervult. Een goed probioticum biedt dus niet alleen een hoge hoeveelheid CFU’s, maar ook een breed scala aan bacteriestammen.

Bij Foodie hebben we onze Ultimate Probiotica zo samengesteld dat het minimaal 30 miljard CFU’s bevat en dit uit 10 verschillende probiotische stammen, waaronder de 3 bovenvermelde. We hebben er echter ook voor gekozen om de DE111-probiotica-stam toe te voegen aan onze formule.

Deze stam is een uitstekende toevoeging omdat het wetenschappelijk onderbouwd en zeer stabiel is. DE111, een stam van Bacillus subtilis, overleeft de barre omstandigheden van maagzuur en gal, wat betekent dat het de darmen effectief bereikt en daar de darmgezondheid en het immuunsysteem ondersteunt. Het bevordert een gezonde spijsvertering en opname van voedingsstoffen, terwijl het ook je natuurlijke afweer versterkt.

Ben je dus op zoek naar het ideale probiotica supplement voor de herfst of winter, kijk dan zeker eens naar onze Ultimate Probiotica.

De herfst vraagt om extra ondersteuning van je lichaam, en de juiste supplementen kunnen het verschil maken in je gezondheid. Vitamine D, Vitamine C (zoals PureWay-C), magnesium in goed opneembare vormen, omega-3 uit krill-olie en probiotica zijn vijf essentiële voedingsstoffen die je helpen om je immuunsysteem, slaap en energie op peil te houden. Vergeet niet om supplementen van hoge kwaliteit te kiezen en ze te combineren met een gezonde levensstijl om optimaal te profiteren van hun voordelen.

Zorg goed voor jezelf en geniet van de herfst op je gezondst!



Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00