Nicolas Hauwaerts

dessert

Crème Catalana

Crème Catalana is voor mij echt een van die toetjes waar ik meteen aan denk als ik iets speciaals wil. Ik heb het voor het eerst ontdekt tijdens een reis naar Spanje, en sindsdien is het altijd een favoriet gebleven. Het is een heerlijk romig dessert met subtiele smaken van citrus en kaneel, maar het hoogtepunt is natuurlijk die knapperige, gekarameliseerde suikerlaag bovenop.

En heel soms maak ik het zelf thuis zoals aankomend weekend.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

PORTIES

4

Benodigdheden

ovenschaaltjes, kookpan, zeef, houtel lepel, kom, optioneel keukenbrander

Volle melk

500 ml

Kaneelstokje

1 stuk

Eierdooiers

4 stuks

Kristalsuiker

100 gram

Citroenschil

1 stuk

Sinaasappelschil

1 stuk

Maizena

20 gram

Bereidingswijze

1

Verwarm de melk in een pan samen met het kaneelstokje, de citroenschil en de sinaasappelschil. Breng het net tegen de kook aan (niet laten koken) en laat het vervolgens op een laag vuur 10 minuten trekken. Haal daarna de pan van het vuur en zeef de melk om de schillen en het kaneelstokje te verwijderen.

2

Klop ondertussen in een kom de eidooiers met de suiker tot een licht en romig mengsel. Voeg vervolgens de maïzena toe en meng goed door.

3

Giet langzaam de warme, gezeefde melk bij het eiermengsel terwijl je blijft kloppen. Zorg dat je dit geleidelijk doet om schiften te voorkomen.

4

Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op laag vuur. Blijf constant roeren met een houten lepel of garde om te voorkomen dat het aanbrandt. Het mengsel zal langzaam indikken. Zodra het dik genoeg is om de achterkant van de lepel te bedekken, haal je het van het vuur.

5

Verdeel de crème over kleine ovenschaaltjes. Laat deze op kamertemperatuur afkoelen en zet ze vervolgens minstens 2 uur in de koelkast om goed op te stijven.

6

Serveer de Crème Catalana direct, zodat de bovenkant heerlijk krokant blijft.




Item toegevoegd aan winkelwagen.
0 items - 0,00