Je winkelwagen is momenteel leeg!

Diner
Gevulde aubergine met gehakt en tomatensaus
Aubergines zijn ongelooflijk lekker, voedzaam en veelzijdig om te gebruiken in gerechten.
Deze gevulde aubergines met gehakt en verse tomatensaus, zijn heerlijk en perfect om in de oven te bereiden. Het is een gezond recept zonder de onnodige koolhydraten en is dus ook keto-vriendelijk. Ideaal voor wie een koolhydraatarm dieet volgt en niet wilt inleveren op smaak.
De combinatie van zachte aubergines, rijk gekruid gehakt en een frisse tomatensaus zorgt voor een gebalanceerde en bevredigende maaltijd die gemakkelijk te maken is voor zowel doordeweekse avonden als speciale gelegenheden.
Ik kies er altijd voor om mijn saus vers te maken, maar dit is afhankelijk van jouw tijd en als je het sneller op tafel wilt hebben, kan je ook een goede passata gebruiken.
Ingrediënten
PORTIES
2
Benodigdheden
mixer, ovenschaal
Aubergine (groot)
1 stuk
Gemengd of rundergehakt
250g
Passata (of verse tomatensaus zie verder)
1 fles
Lookpoeder
naar smaak
Peper en zout
naar smaak
Olijfolie
Geraspte kaas
Voor de verse tomatensaus:
Blik tomatenblokjes (400g)
1 stuk
Witte ui
1/2 stuk
Teentje knoflook
1 stuk
Zongedroogde tomaten (optioneel)
naar smaak
Tijm
naar smaak
Provençaalse kruiden
naar smaak
Oregano
naar smaak
Peper en zout
naar smaak
Bereidingswijze
1
Verwarm de oven voor op 180°C. Halveer de aubergine en maak met een scherp mes schuine insnijdingen in de aubergines in twee richtingen, waardoor een ruitpatroon ontstaat zonder ze door te snijden.
2
Besprenkel de aubergines gelijkmatig met olijfolie en breng op smaak met zout, peper en lookpoeder.
3
Plaats deze nu (zonder aluminiumfolie) 30 minuten in de oven. Na 30 minuten haal je ze uit en laat afkoelen.
4
Ondertussen bak je het gehakt in een pan met wat olijfolie en kruid met peper en zout.
5
Voor de verse tomatensaus: in een andere pot stoof je 1/2 witte ui met een teentje knoflook aan in wat olijfolie. Doe er daarna 1 blik tomatenblokjes bij en eventueel enkele zongedroogde tomaten. Kruid af met peper, zout, tijm, oregano en Provençaalse kruiden. Laat nu voor 20 min sudderen op een laag vuur.
6
Na 20 minuten kan je de saus glad mixen zo heb je geen grove stukken in je saus.
7
Eens de aubergines afgekoeld zijn kan je voorzichtig met een lepel het vruchtvlees eruit scheppen. Hak dit fijn en doe het bij het gehakt.
8
Voeg 1 soeplepel van de gemixte saus of passata toe aan het gehaktmengsel en meng het door.
9
Vul de uitgeholde aubergines in de ovenschaal met het gehaktmengsel en overgiet met de rest van je tomatensaus.
10
Besprenkel met geraspte mozzarella (of andere kaas) en zet nog eens 20-25 minuten in de oven.
11
Serveer dit met een frisse groene salade of een ander bijgerecht naar keuze.
Extra Tip: Lust je geen aubergine of heb je courgettes in huis, dan kan je het ook hier mee maken.